Angst gør dig træt. og det er der flere grunde til. Læs om de mest almindelige grunde her

Føles din krop tung? Føler du dig drænet for energi? Har du svært ved at overskue dagligdagens gøremål? Oplever du træthed eller udmattelse? Undrer du dig over, hvorfor angst gør dig træt, så læs med her. Det er nemlig helt normalt, at angsten påvirker dig, så du bliver drænet og træt.

Trætheden kan skyldes flere ting, men her vil jeg nøjes med at komme ind på de mest almindelige årsager. 

1# Angsten gør det svært for din krop at restituere

Forestil dig, at du er ude at gå alene i skoven, og pludselig springer en mand i sort tøj ud foran dig. Du får et chok, dit nervesystem ryger i løbet af et splitsekund i allerhøjeste alarmberedskab.

Alt i dig bimler og bamler, og dit instinkt overtager styringen. Din krop fyldes med adrenalin, stresshormoner og angsthormoner.

Dit hjerte hamrer derudaf, din opmærksomhed snævrer sig ind, du reagerer pr. instinkt, måske flygter du, måske fryser du fast på stedet.

Efter lidt tid indser du, at den person, der sprang ud foran dig, var en kondiløber på tur i skoven. Du er ikke i fare. Det var en falsk alarm, og din krop begynder langsomt at afblæse faren.

Selvom angsten falder, så vil du kunne mærke, at dit system har været aktiveret, måske er dine ben lidt geléagtige. Du bliver træt.  

Angst kræver meget energi, og du vil have brug for at restituere bagefter.

Angst er under normale omstændigheder en kortvarig reaktion. Når truslen er ovre, vender din krop tilbage til normalen.

Men hvis du er ramt af angst, så falder kroppen ikke til ro efter en kort reaktion, men er alarmeret ofte og i længere stræk – måske endda det meste af tiden.

Din krop får ikke den restitution, den behøver, og du bliver træt og energiforladt. Din krop er på overarbejde.

#2 Forhøjet mental aktivitet

Angst giver øget bekymringstendens. Angsten får dig til at være ekstra årvågen, og tankerne kredser om ting, der er farlige, eller som du er bekymret for.  Dine følelser påvirkes, og du føler dig måske ængstelig, nervøs, angst, irritabel eller vred.

Bekymringerne og de medfølgende følelser sluger din energi, og du bliver træt og drænet.

#3 Angsten sluger det, der normalt ville give dig energi

Angsten har det med at få dig til at sortere de gode ting i livet fra. Det er en del af angsten, så de ting, som plejede at give dig god positiv energi eller nydelse før angsten, føles pludselig som “for meget”. Det kan også være, at du har ikke længere lyst til at gøre det af frygt for, at angsten dukker op.

#4 Angsten forringer din søvnkvalitet

Angsten kan forringe din søvnkvalitet på flere måder: måske vågner du om natten med angst i kroppen og har svært ved at falde i søvn igen.

Det kan også være, at dine bekymringer vækker dig, måske har du tanker om noget ubehageligt, du forestiller dig, kan ske dagen efter eller katastrofetanker om fremtiden. 

Angst over længere tid kan også forårsage en stresstilstand i kroppen, som kan gøre det svært at sove.

#5 Angsten bruger søvnen som en flugtstrategi

I nogle tilfælde kan du udvikle en undgåelsesstrategi, hvor du prøver at sove dig fra angsten. Livet med angsten er så uoverskueligt, at søvnen føles, som en tillokkende løsning på problemet. Hvis du oplever, at trætheden bliver meget udtalt, når du skal ting, som kan give dig angst, så kan det være at din angst bruger søvnen, som en flugtstrategi.

Foto af cottonbro studio