bakterier snavs ocd

OCD har mange temaer. Et af de mest almindelige er angst for bakterier, snavs og kropsvæsker.  Her er et udpluk af de ting jeg hører i klinikken:

Jeg er angst for bakterier. Jeg er angst for at sprede sæd videre til andre og gøre en gravid. Jeg er angst for at få HIV. Jeg er angst for legionella bakterier. Jeg tror, at væsker fra mit private sted spreder sig rundt og skader andre. Jeg er angst for at få afføring på mig. Jeg er ekstremt bange for at få madforgiftning. Jeg kan ikke klare tanken om at have snavs på mig. Jeg har en konstant angst for at få klamydia.  Jeg er enormt bange for smitte via andres blod.

Hvis du lider af angst for bakterier, snavs eller kropsvæsker, så kredser dine tanker mere eller mindre konstant om det. OCD får dig til at tro at frygteligt vil ske eller at du umuligt kan udholde følelsen af, at have noget på dig. Måske er du angst for selv at blive syg eller du er angst for at sprede ”noget” videre til andre. 

Du har mange ”overførselstanker” og du holder skarpt øje med alt, du rører eller som kommer i kontakt med steder, du har en fornemmelse af er urent. Det fører ofte til lange kæder af bekymringer, endeløse lister af ting, du skal undgå eller være særligt opmærksom på.

Og for at afbøde ubehaget og angsten, så laver du tvangshandlinger, fx overdreven håndvask, rengøring og du undgår mere og mere. Tvangshandlingerne giver dig en midlertidig fornemmelse af at styre udenom det frygtelige.

Du kan godt med din logik se, at de tanker du har og de tvangshandlinger du udfører, er overdrevne og irrationelle, men du føler dig ude af stand til at stoppe. 

Når du lider af OCD, så bliver du fanget i et mønster af tvangstanker og tvangshandlinger, som det føles umuligt at slippe ud af.

Et eksempel:

Eskild er taget med kammeraterne til en fodboldkamp og skal på toilettet. Han bliver meget mod sin vilje nødt til at bruge det offentlige toilet. Han bliver bombarderet af tvangstanker om bakterier og sygdom.

Angsten ræser derudaf, men han bliver nødt til at gå ind på toilettet.

I et forsøg på at mindske angsten og forhindre smitte, undgår han kontakt med dørhåndtaget, toilettet og håndvasken.

Efter at have brugt badeværelset vasker han sine hænder voldsomt i flere minutter, indtil han “føler sig ren”.

Trods den meget grundige vask kæmper Eskild med tanker om at have fået noget på hænderne og han bliver nødt til at vende tilbage til vasken og vaske endnu en gang. Denne gang vasker han endnu grundigere, helt op til albuerne og han følger nøje med i at han ikke overser eller glemmer et område. Flere gange undervejs bliver han i tvivl og må starter forfra.

Eskild kæmper sig efter 40 minutter tilbage til kammeraterne og undskylder sig med at der var kø på toilettet.

Fælden ved OCD er at jo mere du engagerer dig i tvangstankerne og tvangshandlingerne, jo værre bliver de. Jo mere du vasker og undgår, jo mere vokser frygten. Og jo mere har du brug for at vaske og undgå.

OCD har desværre ikke nogen grænser og kan komme til at fylde så meget at du ikke kan leve livet, som du gerne vil.

Heldigvis kan OCD behandles

OCD forsvinder desværre forsvinder ikke af sig selv, det kræver en aktiv indsats for at skabe de forandringer, der skal til, for at nå ud på den anden side så du ikke længere er plaget af OCD.

Når du har OCD, så ved vi ret meget om, hvad det er er virker, så du får det bedre. Der er massiv forskning på dette område og det peger alt sammen i samme retning: Kognitiv terapi og især den del af kognitiv terapi, som hedder eksponering og responshindrig er det der virker.

Du kan læse mere om eksponering og responshindring her

Få min hjælp til at bryde fri af OCD

Foto: Edward Jenner: https://www.pexels.com/photo/woman-washing-her-hands-with-soap-4031825/