Fokus er en vigtig del af behandlingen. Bliv klogere på angst og OCD

Du ønsker sikkert at slippe af med din angst eller OCD, men måske er du ikke klar over, at netop det ønske er med til at fastholde dig i et liv domineret af angst eller OCD.

Hvis jeg skal være helt ærlig, så har jeg kun ønsket én ting, de gange angsten har ramt mig; at slippe af med den så hurtigt som overhovedet muligt! Få den til at forsvinde! Ud af mit liv!

Og det er en fuld forståelig og naturlig reaktion, men det er bare IKKE en smart strategi i kampen mod angst eller OCD. Faktisk kan det få angsten/OCD’en til at blive værre.

Hvad? Hvorfor nu det?

Fordi et af de grundlæggende principper for hvordan vores hjerne fungerer, er at det, vi retter vores opmærksomhed mod vokser.
Så hvis du har din opmærksomhed rettet mod at slippe af med ANGST, TVANGSTANKER, UBEHAG og SMERTE. Ja så sker der ironisk nok det at netop de ting, begynder at vokse.

Det er desværre sådan vores hjerne fungerer. Jeg kan forklare princippet ved hjælp af en lommelygte:

Forestil dig at du har en lommelygte inde i din hjerne, som fungerer sådan, at det du vælger at lyse på, er det du styrker. Så når din opmærksomhed er rettet mod ANGST, SMERTE og UBEHAG, så er det det du giver energi og næring uanset om du vil det eller ej. Det er det du lyser på med din indre lommelygte!

Oveni dette princip kommer en anden træls ting, nemlig at ordet “IKKE” ofte overses eller direkte slettes af din hjerne.

Hvis du forestiller dig at du skal “gå på line” over en å med koldt rindende vand, og du begynder at tænke ” Jeg vil ikke falde ned i det kolde vand, jeg vil IKKE falde ned” Hvad retter du så din opmærksomhed mod? Og tror du at din sandsynlighed for at falde øges eller sænkes?

Ja den øges, betragteligt…

Men, hvad skal du så gøre?

Det smarte ville være at flytte fokus fra det kolde vand til OPGAVEN og MÅLET. Først orientere sig mod målet (mærk hvordan, det føles at komme helskindet over) og så koncentrere sig om at flytte benene, men uden at miste orienteringen mod målet.

Kan du se forskellen?

Behandling for angst og OCD fungerer efter samme princip. Frem for at ønske at slippe angsten eller OCD’en skal du først og fremmest orienteres mod dine mål (positive mål).

Hvor vil du hen?
Hvad vil du opnå?
Hvad vil du kunne?

Mine videokurser hjælper dig med at blive skarp på dine mål, ønsker og drømme – og ikke mindst at finde ud af, hvordan du kommer derhen.

Find et kursus, der passer til dig her eller gå direkte til min webshop.

Foto: fotografierende fra Pexels