Har du lagt mærke til, at din hjerne automatisk tiltrækkes af de mest makabre overskrifter og voldsomme ord, når du læser nyheder? Det er der en naturlig forklaring på, og det er en biologisk funktion ved vores hjerne, som er lavet for at passe på os.

Når du scroller igennem feedet på facebook eller et nyhedsmedie, så vil du fra naturens side have tendens til at blive tiltrukket af de mere voldsomme ord og overskrifter. Ord som død, sygdom, død og lignende vil ”poppe frem”, så du automatisk registrerer ordene før andre.

Vores hjernes fornemste opgave er at sørge for, at vi overlever. Så når bestemte ord bliver kategoriseret som vigtige inde i vores hjerner, er det fordi hjernen konstant er på udkig efter trusler, der kan bringe vores sikkerhed i fare. Vores hjerner scanner feedet lynhurtigt for at se, om der er opslag eller artikler, som indeholder voldsomme ord. Og finder den noget, der kan opfattes som en trussel, er den på vagt overfor det, hvilket gør, at du har tendens til at klikke på netop de opslag eller artikler.

Sensationsaviser som BT og Ekstra Bladet udnytter den her tendens til at få flere klik og dermed tjene flere penge på annoncer. Se blot følgende overskrifter, som jeg fandt, mens jeg skrev denne artikel:

Ord som ”syge”, ”chok”, ”blod” og ”alvorligt” er eksempler på ord, som sensationsaviserne bruger rigtig ofte. Ordene tiltrækker os – og dermed giver det flere klik, når journalisterne bruger netop de ord.

Facebooks algoritmer gør det samme

Det samme sker på facebook: når nogen skriver et opslag med voldsomme ord (eller billeder), så vil de opslag blive delt mere og mere, fordi facebooks algoritmer præsenterer os for de ting, som vi er mest interesserede i. Så den primitive del af vores hjerne er altså grunden til, at negative historier, fylder så meget i mediebilledet.

Jeg møder mange, som tror, at det er særligt for dem, at de bliver tiltrukket af de her ord, men det er altså et fællestræk ved os alle.

Det kan sammenlignes med dengang vi boede i naturen, hvor vores hjerner var på vagt overfor slanger og andre vilde dyr. Det er svært at forestille sig, at man ville kunne flytte opmærksomheden fra en slange, som var i nærheden af dig ude i naturen. Din hjerne ville rette fokus fuldt ud på slangen, så du er klar til at gøre, hvad der skal til for at overleve. Det er det samme, der sker i dag, når vi scroller rundt på nettet.

Den store forskel er blot, at her ikke er reel fare på færde, så det er muligt at modarbejde tendensen.

Modarbejd din hjerne og få flere positive nyheder

Hvis man er mere selektiv og lader være med at klikke på det, der umiddelbart virker mere tiltrækkende, kan du modarbejde tendensen. Leder du i stedet efter de positive nyheder og klikker på de opslag og artikler, der bringer glæde, vil du få vist mere positivt indhold og træne din hjerne til at se verden som et mere sikkert sted.

Dog skal du i den forbindelse være opmærksom på ikke at udvikle undgåelsesadfærd.

Mange med angst udvikler undgåelsesadfærd, som er, at du begynder at undgå de bestemte ord eller sætninger fuldstændigt, og det er heller ikke en smart strategi. For når du er opmærksom på at undgå bestemte ord, så fortæller du samtidig din hjerne, at disse ord er farlige, og så skruer hjernen op for alarmberedskabet, og du bliver endnu mere følsom overfor netop de ord.

Det kan være en svær balance, men det kan lade sig gøre at finde den. Det kræver for det første, at du bliver bevidst om, at algoritmerne giver dig mere af det, du klikker på og for det andet, at du giver plads til de følelser, der kommer, når du ser et af de ord, som skræmmer dig. Observer de følelser, der kommer, accepter at de er der – og gå videre i feedet.