Er du angst for edderkopper eller åbne pladser? Måske har du en fobi

Der findes et utal af fobier. Nogle er mere almindelige end andre. Nogle er så “mærkelige” at det kan være svært for den der ikke er ramt, at forstå hvad i alverden der kan være skræmmende ved det.
Du kan udvikle en fobi for mange ting f.eks. klovne, heste, vat, dukker, børn etc. Der er kun fantasien der sætter grænsen her.

Når vi taler fobier er EN ting sikkert, fobier skal tages alvorligt. Der er intet morsomt ved at gøre grin med andres fobier f.eks. overraske en araknofobiker med et edderkop i en æske eller råbe “Hjælp, der kommer en due” til en der er angst for fugle (ornithofobi).

Det er MEGET ubehageligt at opleve en fobisk angst uanset, hvad det er, der udløser angsten! Kroppen sættes i højeste alarmberedskab og helt uden for din fornufts kontrol – det sker helt instinktivt. Så ikke nok, med at du bliver bange, du får også oplevelsen af at miste kontrollen.

Og det er altid rigtig væmmelig oplevelse!

Samtidig kan din reaktion udløse skamfølelse, da du jo godt med din fornuft kan se, at din reaktion er stærkt overdreven.

Her er en liste over de mest almindelige fobier i Danmark:

1. Angst for edderkopper (Araknofobi)

2. Højdeskræk (Acrofobi)

3. Angst for opkast (Emetofobi)

4. Angst for tordenvejr (Brontofobi)

5. Angst for bakterier (Mysofobi)

6. Angst for lukkede rum (klaustrofobi)

7. Angst for åbne pladser (Agorafobi). Kendetegnes især ved en frygt for offentlige steder, hvor der er mange mennesker, offentlige transportmidler eller at gå ude alene.

8. Flyskræk (Aerofobi)

9. Angst for mørke (Skotofobi)

10. Angst for hunde (Cynofobi)