Angst i julen - billede af julepynt

For mange med angst er julen en rigtig svær tid, som vækker mange minder, og som kan være forbundet med meget stress. Man kan føle et forventningspres fra familie, venner og måske fra en selv. Og hvad gør man så? Hvad kan man gøre for at hjælpe sig selv? I denne artikel vil jeg give dig gode råd til, hvordan du tackler angst i julen.

Det første, jeg vil råde dig til at gøre, er at være god ved dig selv. Tal venligt og hjælpsomt til dig selv. Giv dig selv lov til at have de følelser, der dukker op. Hvis du bliver trigget af små ting, så sig til dig selv: ”Det er okay. Det er okay, at jeg har det supersvært. Det bliver bedre. Jeg ved ikke hvornår, og det er også okay.”

Giv følelserne plads

Giv dig selv plads til at mærke følelserne. Vores følelser er fysiske fornemmelser i kroppen. Vores følelser vil rigtig gerne have lov til at blive følt. Så det vil sige, at når en følelse dukker op – også de ubehagelige og svære følelser – så giv plads til dem i kroppen. Mærk dem. Mærk hvordan følelsen mærkes, og sig til følelsen: ”Det er okay, at du er her følelse”. Du kan sige det højt eller inde i hovedet. ”Det er okay, at det er sådan her lige nu. Støt dig selv igennem den svære periode.

I svære perioder har vi en tendens til at gøre det modsatte. Vi kommer til at være hårde ved os selv. Vi kommer til at skælde os selv ud. Vi kommer til at sætte kravene til os selv op. Vi kommer til at tale nedværdigende eller opgivende til os selv.

Sæt alt ind på at støtte dig selv

Så sæt alt ind på at støtte dig selv gennem den svære periode. Mærk følelserne og anerkend, at de er der. Og når du først begynder at tillade følelserne at være der, vil det også være lettere at være en del af det, der foregår omkring dig. Du vil blive i stand til at fokusere på andre ting, og måske vælger du at læse en bog, bage nogle kager, arbejde koncentreret eller hvad du nu ellers ville gøre, hvis du ikke var i en svær periode.

Tilladelse er et nøgleord

Når du vil hele fra angst – uanset om det er sygdomsangst, panikangst, socialfobi eller andre typer angst – er tilladelse et vigtigt nøgleord. Jo mere du tillader dig selv at mærke og føle, jo mere vil angsten og de ubehagelige følelser dæmpe sig. Jo mere du går i kamp mod dine følelser og ønsker dem væk og prøver at tvinge dem væk eller lave dem om, jo mere har de tendens til at fylde og jo hyppigere dukker de op.

Jeg håber, at denne artikel vil gøre en forskel for dig, så du kan nyde alle de gode ting i stedet for angst i julen. Skriv endelig til mig, hvis du har feedback eller ideer til andre artikler.


Vil du have hjælp til at håndtere din sygdomsangst?

Foto credit: Candis Hidalgo