angst for hjertebanken

Rigtig mange med sygdomsangst er meget fokuserede på specifikke kropslige symptomer, som gør dem meget angste, hver gang de kommer. Det er eksempelvis meget udbredt at være angst for hjertebanken eller dobbeltslag og hjerteslag, der føles hårde.

Det medfører ofte, at man bliver overopmærksom på netop disse symptomer, altså man lægger hele tiden mærke til, hvordan hjertet “opfører sig”.

En af de vigtigste metoder til slippe af med dette overfokus er det, som hedder interoceptiv eksponering. Eksponering er det her med at udsætte sig selv for det, som man er angst for, og give en anden respons på det, end man plejer. I det her tilfælde foregår eksponeringen i kroppen, og derforkommer ordet interoceptiv ind i billedet.

Interoception er når vi registrerer en bestemt tilstand inde i os selv (i modsætning til exteroception, som er når vi registrerer tilstande i vores omverden.

Interoceptiv eksponering er altså eksponering i kroppen. Altså man eksponerer på selve de symptomer, som man mærker.

Træn din hjerne til ikke at være angst for hjertebanken

Når det f.eks. gælder hjertebanken, så kunne sådan en øvelse være, at du løber på stedet, så du får hjertebanken og sætter dig ned og bare er til stede med de følelser og tanker, der kommer. Og den øvelse gentager du igen og igen, fordi så vil din hjerne gradvist forstå, at hjertebanken ikke er farligt.

Angstcentret i hjernen har fået fejlindlært, at det er farligt, når hjertet begynder at slå hurtigt. Når først den kobling er lavet i hjernen, så er det naturligt, at man begynder at holde rigtig meget øje med sit hjerte. Og den medfølgende angst er derfor også helt naturlig. Og så har vi balladen, for når du bliver angst, slår hjertet hurtigere, og så hænger du fast i den her onde cirkel, hvor du trigger dig selv igen og igen.

Så derfor er det en rigtig god idé at træne sig til at være med de følelser, der kommer og vise hjernen, at det ikke er farligt. Du giver altså din hjerne en ny erfaring, som på et tidspunkt vil erstatte den gamle, hvis du træner nok.

Angsten kommer i bølger

Det kan hjælpe at se angsten som en bølge, når du begynder at træne:

Er du angst for hjertebanken eller dobbeltslag er det rart at vide, at angsten ALTID daler igen.

Angsten starter med, at du bliver trigget og angsten stiger – nogle gange går det hurtigt og andre gange langsommere. I tilfælde hvor hjertet er involveret, går det ofte meget hurtigt. Men efter et stykke tid falder angsten ALTID igen. Det sker helt naturligt, og ofte hurtigere end vi tror. Tricket er derfor at være med de ubehagelige følelser til angsten naturligt daler igen.

Andre eksponeringsøvelser

Hvis det ikke trigger din angst at få pulsen op som beskrevet ovenfor, kan du lave nogle forskellige andre ting, for at se hvad det er, der trigger. Det vigtige er at gøre noget, der genskaber symptomet med vilje, så du kan træne på det. På den måde kan du hurtigere komme på den anden side af angsten.

Det virker sandsynligvis angstprovokerende og for nogen føles det helt umuligt at skulle træne det. Men sandheden er, at når først man kommer i gang og får skaleret ned til en overskuelig øvelse – og træner gang på gang – så kan man i rigtig mange tilfælde overraskende hurtigt ændre sit forhold til det specifikke symptom, som man frygter.


Vil du vide mere om sygdomsangst?