følelser er fysiske fornemmelser

En stor del af heling fra sygdomsangst handler om at ændre din reaktion på dine følelser – det er nemlig ikke altid hensigtsmæssigt at handle på følelser. Især ikke, når der er angst indblandet.

Når du lider af sygdomsangst, så er det let at blive fanget i ubehagelige følelser eller i en ond cirkel, hvor du må tjekke efter igen og igen. Dine følelser snyder dig til at scanne, mærke efter og være opmærksom.

Følelser sidder i den midterste del af din hjerne og kommer til udtryk som fysiske fornemmelser, som du kan mærke i kroppen. Så når du føler noget, ændrer din krop sig fysisk – altså man vil simpelthen kunne måle på dig, når du føler noget bestemt. En følelse kan for eksempel fremkalde mere blodgennemstrømning bestemte steder i kroppen.

Følelser har en handletendens

Følelser er til for at sætte handling i gang, og følelser har en indbygget “handletendens”. Du har med andre ord tendens til at foretage bestemte handlinger, når du føler noget bestemt. Hvis du for eksempel føler dig stresset, fordi du er ved at komme for sent, så vil du have en tendens til at køre for hurtigt, ligesom du vil have tendens til at råbe af din partner, hvis du er vred på hende eller ham.

Det vigtige ord i den sammenhæng er tendens – det er nemlig ikke nødvendigvis sådan, at du ikke kan lade være med at handle – du kan godt overholde fartgrænsen, selvom du er ved at komme for sent. Du trodser trangen til at køre for hurtigt. På samme måde kan du også tale stille, roligt og fattet i en diskussion med din partner, selvom du har allermest lyst til at råbe. Det er med andre ord et valg, du træffer. Du behøver ikke nødvendigvis handle på dine følelser.

Når vi bliver angste, så går det ofte så hurtigt at vi slet ikke opdager, at vi har et valg eller valget føles umuligt at træffe, fordi følelsen er så stærk – men vi har altid et valg. Og det er muligt – skridt for skridt at lære at handle mere hensigtsmæssigt på dine følelserne, så du ikke gang på gang bliver fanget i angsten og ubehaget.

Vil du vide mere om følelser, tanker og mekanismer i sygdomsangst?

Foto af Andrea Piacquadio fra Pexels