Hvad er symptomerne på angst?

Har du angst? Kan du genkende de mest almindelige symptomer på angst?

Når angsten popper op i vores liv og viser sine grimme kløer, så kan det have mange årsager. Som udgangspunkt er det helt normalt at føle angst, når vi står overfor udfordringer eller store omvæltninger i vores liv. Måske skal du til en vigtig eksamen, eller måske skal du flytte. Måske er en af dine nærmeste eller dig selv blevet ramt af sygdom.

Der kan være mange naturlige årsager til angst, så hvor går grænsen egentlig mellem naturlig og behandlingskrævende angst?

Det er faktisk et svært spørgsmål, da grænsen er meget flydende, men du kan prøve at se om du kan genkende dig selv i følgende udsagn:

 • Du føler dig meget af tiden anspændt og bekymret.
 • Angsten forhindrer dig i at engagere dig i vigtige ting f.eks. familielivet, arbejde eller skole.
 • Du føler konstant at en del af dig er på vagt.
 • Du er plaget af “angsttanker” eller “katastrofetanker” som du ved er urealistiske, men du ikke kan få til at forsvinde.
 • Du undgår situationer eller aktiviteter på grund af angsten.
 • Du har hele tiden følelsen af at katastrofen venter lige rundt om hjørnet.
 • Du føler dig rastløs og har problemer med at koncentrere dig.
 • Du oplever fysiske symptomer på angst f.eks. hjertebanken, urolig mave, muskelspænding, svedtendens, hovedpine, svimmelhed, søvnproblemer.

Hvad skal du gøre, når du oplever symptomer på angst?

Første skridt på vejen er at blive bevidst om, at det faktisk er angst, der begrænser og generer dig i dit liv.

Det kan være en lang og svær proces at nå der til.

Angsten har det nemlig med at gribe fat i os på steder, hvor vi er særligt sårbare. Steder, hvor vi kan have alle mulige gode grunde til at passe ekstra på os selv.

Du kan prøve at tænke på noget i dit liv, som du måske har gjort engang, men som du nu er holdt op med at gøre. Læg mærke til, hvad det er du fortæller dig selv, når du skal forklare, hvorfor du er holdt op med at gøre lige netop det.

Forklaringer dækker nogle gange over angst

Her er en række eksempler på forklaringer, som ved nærmere eftersyn dækker over angst for situationen. Selvfølgelig er det ikke altid tilfældet, men nogle gange er det.

 • En kvinde er holdt op med at køre på motorvej. Hun forklarer det over for sig selv med, at det er meget dejligere at køre på de små veje, hvor hun kan nyde turen i et roligere tempo.
 • En mand undgår uformelle sammenhænge. Han forklarer det med, at han bare ikke bryder sig om smalltalk.
 • En ung pige vælger at tage HF som fjernstudie. Hun forklarer det overfor sig selv med at det er meget nemmere og billigere i transport.
 • En kvinde ønsker sig en kæreste, men trækker sig gentagne gange, når den anden part begynder at udvise interesse. Hun forklarer det med at det ikke føles rigtigt, og at det nok er fordi den eneste ene ikke er dukket op endnu.

Angsten kan komme snigende og gradvist tage magten over dit liv og dine valg. Nogle gange er angsten så snedig, at den smelter sammen med nogle af dine personlighedstræk eller vaner, og langsomt tager den styringen over dine valg og dit liv.

Heldigvis så kan du, når du forstår, at det er angst der begrænser dig, begynde at tage de skridt, der skal til for at vriste dig fri af angstens jerngreb og generobre kontrollen med dit liv.