Er du klar over, at din OCD har et tema?

Hver eneste person med OCD har sin helt unikke variant af OCD og selvom der er overlap, så er der ikke to mennesker, der har helt de samme ritualer, tanker eller rationaler bag deres adfærd. 

Du ved sikkert allerede en hel del om, hvad din OCD handler om. Jeg kalder det, at din OCD har et tema, og det kan omhandle stort set alt mellem himmel og jord. 

Når OCD slår til, så kan det føles som om du bliver besat af tanker om dit tema, og du kan opleve det som om din opmærksomhed helt automatisk zoomer ind på alt, hvad der berører temaet. Mange beskriver oplevelsen af at de nærmest som en magnet tiltrækker situationer, der sætter gang i OCD’en. 

Du kan have flere forskellige OCD-temaer på samme tid eller måske et enkelt. OCD vælger altid noget, som du virkelig frygter og som du ikke bare kan ignorere. Det er også helt almindeligt, at dit OCD-tema skifter, som tiden går. 

Indholdet i tvangstankerne og tvangshandlingerne er forskelligt fra person til person og kan varieres i det uendelige, men mekanismerne i OCD er i hovedtræk ens.