For nogle mennesker så skaber tanker om sygdom, så meget uro og ubehag, at frygten i sig selv udvikler sig til en lidelse – nemlig angstlidelsen sygdomsangst eller helbredsangst, som det også kaldes. Det får dig til at søge vished ved at du googler eller går til lægen igen og igen.

Når du har sygdomsangst så vil angsten ofte kredser omkring noget bestemt fx bestemte symptomer eller en bestemt sygdom. Jeg kalder det at angsten har et tema. Temaet vil ofte veksle over tid.

Måske har du en periode, hvor du fokuserer på summen i dine ben, så afløses den af en periode hvor du bekymrer dig om din mave, så kommer en periode, hvor du synes at dine arme er svage osv. Det kan være at du frygter at du fejler noget bestemt fx mavekræft, sklerose eller en blodprop. Måske oplever du at symptomerne flytter sig alt efter, hvad du er opmærksom på.

I klinikken, så bruger jeg ofte billedet at du bliver fanget i gryden fx kræft-gryden, summer- mine-ben?-gryden osv.

Grunden til, at jeg bruger det her billede af en gryde, er, at når vi er opslugt af vores angst, så kan det godt være ligesom være fanget i en kæmpestor gryde.

Vi ser ikke andet end det, der er nede i gryden: Alle bekymringerne og symptomerne. Vi kan heller ikke se op over kanten, men vi bliver fraværende og ser verden igennem et filter, der er skabt ud fra vores bekymring om sygdom. ”Åh nej, hvad nu hvis, det er rigtigt, det jeg mærker”, ”Hvad gør jeg så?”, ”Mit liv er ødelagt”. Alting kommer til at handle om det tema, som vi frygter.

Sikkerhedsadfærd og tvangshandlinger

Når der er noget, vi frygter, så vil vi naturligvis forsøge at løse det, undgå det eller få det til at forsvinde. Og så sker der, det, at vi udvikler sikkerhedsadfærd eller tvangshandlinger i et forsøg på at løse problemet. Det kunne for eksempel være, at du går på nettet og googler. Eller måske går du til læge eller du spørger din partner: ”Tror du, at jeg fejler noget?”

I starten kan det være at du oplever, at det hjælper dig, og du falder kortvarigt til ro. Din hjerne laver en kobling mellem handlingen og den ro, du fandt. Når hjerne gør det, så vil du næste gang du rammes af tankerne eller angsten, få stærk trang til at gøre det samme. Altså udføre den samme handling igen.

Og så er det at du kan komme til at hænge fast: Du må google igen og igen.  Eller du må tage til lægen igen og igen. Eller du må spørge din partner igen og igen.

Problemet med det er, at handlingerne gør problemet større. Du bliver fanget i det angstforstærkende mønster. Og pludselig er du beskæftiget med bekymringerne og angsten mange timer hver dag.

Sagt på en anden måde, så bliver fanget i gryden – opslugt af tankerne, angsten og ubehaget.

Mit bedste råd: Udsæt handlingerne til senere

Når du opdager at du er fanget i gryden, så beslut, at du udskyder håndteringen af bekymringen til senere på dagen. 

Sig fx til dig selv: ”Jeg skal ikke google nu.”, ”Jeg venter med at tage stilling til om jeg skal ringe til lægen”, ”Jeg spørger ikke min partner, lige nu.”

Tillad at trangen er der, men udsæt handlingerne, så længe du kan. Fx til om eftermiddagen kl 16 eller til på mandag kl., 10.

Når du udsætter handlingerne og ikke reagerer umiddelbart på trangen, vil du samlet set komme til at bruge langt mindre tid på bekymringerne, og du vil opdage, at mange af dem vil forsvinde af sig selv igen. Det er ikke let og det tager tid at lære, men giv ikke op det vil lønne sig på den lange bane.

Vil du vide mere om sygdomsangst?

Meld dig ind i min facebookgruppe om sygdomsangst eller læs om mit online forløb Bryd Fri af Sygdomsangst.

Foto: PhotoMIX Company fra Pexels