Hvad skal der til for at bryde fri af sygdomsangst

Hvad skal der til for at bryde fri af sygdomsangst? For Helle Madsen tog det mange år med både psykologhjælp og metakognitiv terapi, før hun fandt svaret og fik sit liv tilbage.

Helle Madsen var aldrig psykisk stærk som barn og ung. Hun husker en barndom, hvor hun følte et enormt pres, hver gang hun var uden for sine trygge rammer.

Som ung og studerende kæmpede hun med næb og kløer for at gøre ”det man skal”. Og hun kom også igennem det på trods af, at hendes krop havde meget svært ved følge med. Hun tog forskellig medicin og smertestillende i årevis, men så blev hun gravid.

Under graviditeten kunne hun ikke længere tage medicin. Og for første gang i mange år, begyndte hun at kunne mærke sig selv og kroppens signaler. Det gjorde, at alle symptomer blussede op, og hun blev sygemeldt med stress. Og efter endt barsel fik hun et mere skånsomt job med færre timer og mindre ansvar.

Stress eller sygdomsangst?

Da hun blev gravid med andet barn, blev det dog tydeligt for Helle, at stress ikke var årsagen til symptomerne. Hun blev mere og mere angst. Angst for at miste barnet. Angst for selv at få hjertestop, så børnene skulle vokse op uden en mor. I de sidste måneder af barslen turde hun faktisk næsten ikke bevæge sig af frygt for, at der skulle ske noget.

Gennem sit arbejde fik hun tildelt en psykolog, som hjalp hende med lange snakke. Det fungerede rigtig godt MENS sessionerne stod på, men mellem sessionerne overmandede angsten hende igen. Og når der var gået en uges tid, følte hun ikke, at hun kunne trække vejret normalt før næste session.

– Det blev for alvor tydeligt for mig, at jeg led af sygdomsangst under min anden graviditet. Jeg var så bange for at få hjertestop eller miste barnet, at jeg lå stille det meste af graviditeten. Jeg turde nærmest ikke bevæge mig.

Helle havde det sådan i flere år, men så faldt hun over en annonce for et gratis foredrag. Hvad skal der til for at bryde fri af sygdomsangst? hed det. Helle havde set den slags før, men det var lidt anderledes i og med, at det ikke lovede et liv uden angst. Man skal i stedet lære at leve MED angsten, for angst er en naturlig ting. Det kan ikke lade sig gøre at leve et liv 100% fri for angst.

Troede ikke på at forløbet ville virke

Efter at have set foredraget meldte Helle sig til et online forløb hos Line, og det har hun ikke fortrudt. På forløbet fik hun mulighed for at arbejde med sig selv på en helt ny måde. Onlineforløbet Bryd Fri af Sygdomsangst består af video, lydfiler og en arbejdsbog.  

– Helt ærligt så troede jeg ikke på, at det ville virke, men jeg blev blæst bagover af, hvad det kunne. Jeg havde forventet et PowerPoint og lidt snik-snak hist og her. Jeg blev overrasket over at se, at det hele var professionelt og lækkert.

– Det er meget anderledes end de andre terapiformer, jeg har prøvet. Line giver dig viden om mekanismerne bag angsten, så du forstår, hvad der sker i din krop. Og så giver hun redskaber, som du kan bruge for at leve med angsten. Og glemmer jeg noget, kan jeg bare se sessionerne igen eller læse i arbejdsbogen, som jeg fik i forløbet.

Friheden vendte tilbage

I dag styrer angsten ikke længere Helles hverdag. Det skete ikke fra den ene dag til den anden, men er noget, der er kommet løbende. Hun kan stadig få et dyk en gang imellem, men så bruger hun redskaberne og genser videoerne. Nogle gange kan hun høre Lines stemme for sig, der siger: “det er okay at du har det sådan. Fortsæt bare med at tømme opvaskeren stille og roligt”.  

Helle har gennem tiden prøvet flere forskellige behandlingsformer. Både et metakognitivt forløb, gruppeterapi og flere andre ting. Alt sammen har givet hende gode ting – og også mange af de samme ting, som Line gav hende. Problemet var dog, at de andre behandlingsformer spændte for bredt. De henvendte sig både til mennesker med angst, stress, PTSD osv. Så selvom det var godt, var det ikke i stand til at vende hendes angst.

– I forløbet med Line fik jeg det, jeg manglede. Jeg fik reelle facts, og kunne hurtigt begynde at genkende og bryde mine egne mønstre. Line er ikke sådan en, der hævder sig selv eller taler ned til dig. Hun fortæller, at det hedder amygdala og parasympatisk nervesystem. Line holder ikke på værktøjerne. Hun giver dem, så man kan hjælpe sig selv, og det gav mig en ægte følelse af, at hun gerne vil hjælpe.

At forløbet var online, var endnu et plus for Helle. Da angsten stadig styrede hendes liv, kunne hun ikke overskue at møde op et sted og ”være på”.

– Med Bryd Fri kunne jeg se videoerne, når børnene var lagt i seng. Nogle dage orkede jeg ikke at se en session, og så ventede jeg bare til en anden dag. Andre dage havde jeg masser af energi, og så så jeg tre sessioner på én gang.

Lider du også af sygdomsangst? Få hjælp her

Billedet er et modelfoto